Razno

Muško-ženska prijateljstva; postoje li?

Published on 11/06,2009

Mogu li žene i muškarci biti samo prijatelji, bez romantičnih osećaja? Brojna su istraživanja pokušala dati odgovor na ovo pitanje. Mnogi smatraju da je ideja muško-ženskih prijateljstava vrlo simpatična, ali ona ne postoje. Pre ili kasnije u takva se prijateljstva upletu ljubavni osećaji. Muškarcu i ženi je vrlo teško imati platonsku vezu  - obično zasmetaju osećaji i prijateljstvo se raspadne jer jedna strana postaje ljubomorna ili posesivna.

Hoće li vaša strast mirovati dok se dobro provodite i zabavljate u zajedničkim aktivnostima, deljenju stavova i vrednosti s osobom suprotnog pola koja vam je samo prijatelj. Možda neće... Za razliku od brojnih ljubavnih priča koje smo videli i čuli, muško-ženska prijateljstva se retko spominju i opisuju kao dugotrajni odnos među osobama. Čak se i poznati film „Kad je Harry upoznao Sally" o muško-ženskom prijateljstvu na kraju pretvorio u priču o romantičnoj ljubavi.

Naravno, javlja se i problem partnera muškarca i žene koji su samo prijatelji... Oni nisu presretni čitavom situacijom, naročito ako njihovi partneri provode mnogo vremena s prijateljem/prijateljicom, pa čak i zajedno izlaze.

S druge strane, mnogi se čude zašto muško-ženska prijateljstva ne bi bila moguća. Njima je sama pomisao na romantične osećaje u takvom odnosu neuobičajena. U jednom istraživanju provedenom među osobama koje imaju prijatelja suprotnog pola, čuli su se brojni pozitivni komentari. Muškarcima je odgovaralo to što ne moraju glumiti macho tipove pred ženama. Ženama se pak sviđa uvid u muška razmišljanja i činjenica da je prijateljstvo s muškarcem znatno manje komplikovano od ženskih odnosa. No, žene se razočaraju kad otkriju da ne mogu s muškarcima razgovarati na isti način kao sa prijateljicama.

Da li sve ovo znači da muškarci i žene mogu biti prijatelji? Jednostavni odnosi su retki, tako da je odgovor na ovo pitanje: "Zavisi".

Prema istraživanju muškarcima se muško-žensko prijateljstva više dopadaju zbogo odnosa i užitka, razgovora sa ženama... Za muškarca, prijateljica znači da može pokazati emocionalnu stranu i svoju ranjivost. Ženama prijatelji pomažu da pokažu svoju neovisnost i grublju stranu. Prijateljstva s muškarcima su opuštenija i zabavnija jer oni nisu previše osetljivi na neke stvari. Ženama se dopada zaštitnički odnos i toplina koju im pružaju muškarci, ali najviše ih privlači činjenica da će moći otkriti šta muškarci zapravo misle.

Kako ljudi započinju ozbiljne veze ili brakove, muško-ženska prijateljstva postaju sve teže održiva. Čak se ni najsigurnijoj osobi neće svideti ideja da se njen partner sprijateljio s osobom suprotnog spola, naročito ako je ta osoba privlačna.

Konačni zaključak je da muškarci i žene mogu biti prijatelji, ali ne na isti način kao prijatelji istog pola. I važno je da se pitanje „zašto smo prijatelji"  nikada ne pojavi.


Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

Comments

 1. 11/06,2009 | 14:26

  postoje takva prijateljstva ukoliko ne postoji fizička privlačnost između njih...

 2. 11/06,2009 | 16:18

  Zaista je to malo zamrseno, ali je ipak moguce, izvodljivo i dosta cesto vidjeno u danasnjem drustvu.

  Dobar tekst :-).

 3. 11/06,2009 | 17:30

  Muškarci i žene mogu biti prijatelji, samo i samo ako jedno drugom nisu seksualno privlačni. Ova tema je bila na blogu nekoliko puta... a ja sam je apsolvirao kroz životno iskustvo i kroz mnoga "prijateljstva" koja su kasnij budila erupcije pozitivnih emocija.

 4. 11/06,2009 | 18:27

  U ovom clanku ima mnogo istine, ali ipak nesto ne moze da se dokaze...

 5. 11/06,2009 | 19:32

  Ako muškarac i žena ne posmatraju jedno drugo kao osobe suprotnog pola, nego vide suštinu onog drugog, itekako mogu biti prijatelji. A prijateljstva su dugotrajnija od bilo koje ljubavne veze!

 6. 11/07,2009 | 13:02

  U potpunosti se slažem da je jako teško ostvariti muško-žensko prijateljstvo koje je jako intenzivno. Ako su žena i muškarac jako dobri ili čak najbolji prijatelji a takvi prijatelji jako često viđaju i provode puno vremena zajedno jako često se dešava da jedno od to dvoje skrene sa puta i da se pojave neke emocije koje nisu bile prisutne do tada. Ne kažem da nije nemoguće ovo prijateljstvo ali ono zahteva posebnu pažnju. Zato muškarci i žene imajte prijatelja suprotnog pola ali oprezno. Nikad se ne zna šta se može izroditi iz tog prijateljstva.:)

 7. 11/07,2009 | 22:24

  Vidim da su misljenja (verovatno i iskustva) podeljena. Hvala svima sto ste se javili:)
  Mozda me i ubedite da postoji iskreno i intenzivno prijateljstvo izmedju muskaraca i zene :)
  Moje iskustvo do sada govori drugacije...
  Uvek se tu sa jedne strane pojave emocije,kad-tad. Pozdrav!

 8. 11/24,2009 | 13:46

  Postoje, definitivno :)

 9. 11/26,2009 | 12:42

  naravno da postoje

 10. 12/02,2009 | 18:23

  Verujem da musko-zenska prijateljstva mogu da opstanu samo ako nema fizicke privlacnosti izmedju njih. Ali neke stvari ipak mozes reci samo najboljoj drugarici...

 11. 12/04,2009 | 21:56

  Nema sanse da su prijateljstva samo prijateljstva!Neko ne moze nekog da ima,svestan je toga pa mu je drago da bar da se druzi,a znati necije tajne je takodje intima,ili neko ceka sansu da "produbi" prijateljstvo...Uostalom,sa neprijateljima niko ne vodi ljubav-niti ih voli!